Ruházat...olcsón...gyorsan 

 

Törölköző vs. Törülköző

 

A nyelvnek az a szemlélete, amelyik az iskoláinkban még mindig szinte egyeduralkodó, azt sugallja, hogy a „szabályok” mindig egyetlen „helyes” alakot engednek meg. A nyelvet olyasmiként mutatja be, mint a helyesírást, pedig még a helyesírási szabványok esetében sem lenne szükséges, hogy minden kifejezésnek csak egy „helyes” leírt alakja legyen.

Beatrix nevű olvasónk valószínűleg nem követi az itt megjelenő írásaimat, hiszen már nagyon sokszor szóltam arról, amivel a kérdése kapcsolatos. Vagyis arról, hogy minden nyelvben mindig rengeteg kifejezés él egynél többféle alakban, anélkül, hogy az egymástól eltérő alakok markánsan különböző nyelvváltozatokhoz vagy nyelvi rétegekhez tartoznának. A nyelv ilyen típusú változatosságában néha folyamatban levő változások nyilvánulnak meg, máskor különböző nyelvváltozatok befolyásának köszönhető a több változat megléte, de mindenképpen teljesen közönséges és ártalmatlan jelenségről van szó. Sajnos a nyelvnek az a szemlélete, amelyik az iskoláinkban még mindig szinte egyeduralkodó, azt sugallja, hogy a „szabályok” mindig egyetlen „helyes” alakot engednek meg. A nyelvet olyasmiként mutatja be, mint a helyesírást, pedig még a helyesírási szabványok esetében sem lenne szükséges, hogy minden kifejezésnek csak egy „helyes” leírt alakja legyen. Sőt, sokszor össze is mossa a kettőt, például amikor a hangtani váltakozásokat kizárólag a helyesírási következményeik szempontjából tárgyalja.
 
Nos, Beatrix kérdése így hangzik:

 

Nem túl lényeges, de engem nagyon zavar: mostanában egyre több helyen használják: "TÖRÖLKÖZŐ" -t a szerintem helyes TÖRÜLKÖZŐ (főnév) helyett ugyanígy "ZUHANYZÓ"-t a szerintem helyes ZUHANYOZÓ (fürdő-helyiség) Jól érzem?? (Remélem)
Beatrix jól érzi, mármint azt, hogy melyik alakot használják gyakrabban. Gyors internetes keresés szerint a törölköző alak majdnem ötször olyan gyakori, mint a törülköző, a zuhanyzó alakból pedig több mint nyolcszor annyi fordul elő, mint a zuhanyozó alakból. Ha Beatrix ezenkívül úgy érzi, hogy a ritkább alakok a „helyesek”, az nyilván azért van, mert ő így hallotta gyakrabban, így szokta meg őket, és ezzel nincs is semmi baj. Én azt javaslom azonban, ne kérje számon másokon az általa „helyesnek” tartott formákat, mert mások lehet, hogy a másik alakot tartják annak, és azzal sincs baj. A magyar nyelv rendszerébe mindkét esetben mindkét alak jól beleilleszkedik.

 

Törölköző? Törülköző? Esetleg türülköző? 

 

(Forrás: Wikimedia Commons / Brandon.wiggins / CC BY-SA 3.0)

Személyesen is ismerek olyanokat, akik a helyesírás egységességét rettentő fontosnak tartják, annyira, hogy szeretnék, ha minden kifejezésnek csak egyetlen helyesírásilag szabályos leírt változata lenne. Sőt, hajlamosak az akadémiai helyesírást (A magyar helyesírás szabályai, AkH.) úgy értelmezni, hogy csak az minősülhet szabályos alaknak, ami abban benne van. Ebben az esetben az AkH.-ban csak a törülköző és a zuhanyozó alakokat találtam meg (annak ellenére, hogy mind a töröl, mind a törül szerepel benne). Én ezt úgy értelmezem, hogy két szó, a törölköző és a zuhanyzó hiányzik az AkH.-ból, nem pedig úgy, hogy ezek „szabálytalan” alakok. Nincs benne például az AkH.-ban a nékem vagy az enyim szó sem, mégsem gondolnám, hogy ezek a változatok „rossz helyesírásúak”. Az lehet, hogy tájnyelviek, régiesek vagy ritkábbak, és ezért kimaradtak a szabályzatból, de ha valaki ezeket akarja leírni, akkor így kell őket írni.

 

Zuhanyozó vagy zuhanyzó?

 

​(Forrás: Wikimedia Commons / Frank Vincentz / GNU-FDL 1.2)

 

Hasonló okokból abszurdnak találom az olyan kijelentéseket, mint hogy A biciglit „bicikli”-nek kell leírni. Nem, biciklinek a bicikli szót kell leírni; a bicigli írásmód nem helyesírási hiba, hanem egy másik, [g]-vel ejtett szónak a leírt alakja. Teljesen más kérdés, hogy van-e valamilyen stílusbeli vagy más különbség a két alak között; ennek a helyesíráshoz az égvilágon semmi köze sincs.

 

forrás: nyest.hu

 

 

TÖRÖLKÖZŐT DOBOTT A RIZSRE, HAMAROSAN ELKÉPESZTŐ DOLOG TÖRTÉNT

 

Mi mindenre jó egy törölköző! Így biztosan nem égeted le a rizst.

 

Mindenki másképp készíti a rizst, de van egy szuper ázsiai praktika, amivel nem fog odaégni. Nincs más dolgod, csak a végén egy törülközővel letakarni, és hagyni, hogy megpárolódjon.

 

Pirítsd meg kis olajon a szemeket, majd önts fel, kétszer annyi vízzel, mint amennyi rizst tettél a lábasba. Sózd, fűszerezd, és hagyd, hogy lefőjön a víz.

 

A másik megoldás, hogy egy bögre rizst és két bögre vizet egyszerre tegyél fel főni, fűszerezd és várd meg még elpárolog a víz.

 

Ekkor vedd elő a törölközőt...

 

Az új praktika lényege, hogy bármelyik főzési megoldást is választod, ne várd meg, hogy teljesen lefőjön a víz, hanem a felénél zárjd el a gázt, tegyél fedőt a lábasra, és az egészet takard be egy vastag, bolyhos törölközővel. Így biztos lehetsz abban, hogy nem kap oda az alja, viszont a szemek tökéletesen megpuhulnak.

 

forrás: www.kiskegyed.blikk.hu

 

Óvatosan a törölköző-diétával! Tudjátok, mi az?


Sokat olvashattunk mostanában a gyors fogyást ígérő „törölköző-diétáról”, ami állítólag rossz testtartásunkat korrigálva fogyókúra és megerőltető mozgás nélkül csökkenti hasi zsírpárnáinkat. A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága által életre hívott Ízületőr Program* gyógytornászai nagyobb körültekintést kérnek a módszer alkalmazóitól.


Felgyorsult mindennapjainkban szeretnénk gyors, olcsó és látványos megoldást az ideális alak eléréséhez, azonban a szervezetünkben zajló élettani folyamatokat nem hagyhatjuk figyelmen kívül, így a fogyáshoz szükséges alapvető tényeket sem. A szénhidrát felhasználásáról a zsír „égetésére” való áttérés feltétele a dinamikus, nagyobb izomcsoportokat igénybe vevő aktivitás. Ez a nagy izomcsoportok hosszantartó (min. 35-40 perces) alacsony vagy közepes intenzitású edzését jelenti a pulzusszám mérsékelt emelkedésével. Ez a típusú edzés csökkenti a szívbetegségek rizikófaktorait, növeli az állóképességet és a vitalitást és segít az ideális testsúly elérésében és megtartásában.


„TÖRÖLKÖZŐ-DIÉTA”


A „törölköző-diétát” kitaláló japán orvos szerint a hasi elhízás oka a rossz testtartás, melyet egy egyszerű gyakorlattal korrigálni lehet. Hanyattfekvésben, derekunk alatt összetekert törölközővel, kezünket, lábunkat meghatározott pozícióban tartva napi két-három alkalommal eltöltünk 5 percet, és már néhány alkalom után érezhetjük is a kívánt hatást. 


Mi is történik eközben a gerincünkkel?


A gerinc komplex funkciójának alapja az összetett struktúra: 33-35 csigolya, 23 porckorong, kisízületek, szalagok és izmok. Minden csigolyánk 2-2 kisízülettel kapcsolódik a felette és alatta levő csigolyához. Gerincünk, törzsünk tengelye, testünk egyik alappillére. Mechanikai tulajdonságainak köszönhetően egyszerre rugalmas és stabil, alkalmazkodóképessége pedig rendkívüli. A mozgásszegény életmód és a helytelen terhelés következtében felborulhat a testtartásért felelős izmok egyensúlya, és bizonyítottan nő a tartáshibák előfordulásának száma.

A „törölköző-diéta” által kívánt testtartás a gerinc és a medence mellett a nyaki gerinc és a vállízület teljes mozgástartományát megkívánja. Az ülő életmódnak, az állandó előrehajolt testpozíciónak (pl. TV nézés, számítógép-, telefonhasználat stb.), az életkor növekedésével vagy betegségnek (pl. gerincsérv, gerincferdülés) köszönhetően a gerinc hátrahajlásának képessége gyorsan csökken.


A „törölköző-diéta” során felvett testhelyzet maximális hátrahajlást és ennek megtartását kívánja a teljes gerinctől, amely könnyen eredményezheti a nyakizmok, hátizmok görcsölését, meghúzódását, a vállak túlterhelését és a nyak valamint a derék becsípődését. A törölközőnek és a karok helyzetének köszönhetően az ágyéki gerinc maximálisan homorított helyzetben van, ami a gerinc struktúrájának ismeretében azt jelenti, hogy a csigolyák közötti kisízületek maximálisan összezárt helyzetben vannak, azaz a legkisebb az itt kilépő idegeknek a helye, tehát nagyon könnyen jöhet létre becsípődés.


Mire figyeljünk


A „törölköző-diéta” során a kívánt pozíció eléréséhez, ha ülő helyzetből engedjük magunkat le hátra fekvésbe, akkor a mozdulat közben rendkívül nagy nyíróerő hat a derekunkra, amely szintén ideg- vagy porckorong becsípődéshez, derékfájdalom kialakulásához vezethet. Hasonló elvek alapján a több perces fekvő helyzetből való helytelen felkelés a porckorongokban extrémen fokozódó nyomást eredményez. A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága mindenkit kellő óvatosságra int a „törölköző-diéta” végzésekor; derék-, nyak vagy hátfájdalom, gerincferdülés, csípőműtét vagy gerincműtét után, alsó vagy felső végtagi kisugárzó fájdalom, ízületi kopás, idegbecsípődés vagy porckorongsérv esetén vagy szédüléses és vérnyomásbeli problémák esetén feltétlenül konzultáljon gyógytornásszal vagy orvossal a „törölköző-diéta” veszélyeiről.


Hatásos vagy sem?


A „törölköző-diéta” realitása annyiban fellelhető, hogy az utolsó borda és a medence közötti távolság növekszik – vagyis helyes testtartás során – a hasi zsírpárnák vizuálisan kisebbnek tűnnek, hiszen egyenesen állunk, amely akár a testmagasság 1-2 cm-es növekedését is eredményezheti. Ha kipróbáljuk az ellenkezőjét és hanyag testtartásban állunk, akkor a hasunk előredomborodik, tehát „megnőnek” a hasi zsírpárnák. Összességében a testtartás normalizálásával a minimális hasi esztétikai hibák „eltüntethetők”, amelynek feltétele a megfelelő erősségű hát- és hasizom kialakítása. A sikeres testsúlycsökkentéshez azonban rendszeres, a nagy izomcsoportokat is átmozgató, dinamikus hosszabb időtartamú mozgás szükséges.

MI A SIKERES FOGYÁS TITKA?

A sikeres testsúlycsökkentés titka a diéta megtartása és a mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás. Mérsékeltnek nevezzük a fizikai intenzitás aktivitását, ha a légzésszám és pulzusszám emelkedik, de mozgás közben beszélgetni még tudunk, énekelni azonban már nem.

Hetente legfeljebb 0,6 kg súlyvesztés ajánlott.

Mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás lehet dinamikus séta (kb. 4-5 km/h), úszás, aquaterápia, kerékpározás, ha 16 km/h-nál kisebb a sebesség, kertészkedés vagy akár a takarítás.

Néhány mozgás energiafelhasználása, ha hetenként 2000 kcal-t szeretnénk égetni:

• futás: 34-36 km
• séta: 38-40 km
• kerékpározás: 70 km
• tánc: 6 óra

Minden edzés bemelegítéssel kezdődjön, a tréning végén fokozatosan csökkentsük az intenzitást és ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem. Porcaink állapotának megőrzése érdekében pedig használjuk kúraszerűen a patikákban kapható glükózamint és kondroitint tartalmazó porcépítő készítményeket!


*Az Ízületőr Program a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának (MGYFT) lakossági edukációs programja, mely igyekszik felhívni a figyelmet a porcok és ízületek egészségének fontosságára. A Program szóvivője Monek Bernadett, az ORFI vezető gyógytornásza, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Egészségtudományi Karának oktatója.


forrás: www.babanet.hu


Törölköző alatt bujkált és csak csajokkal fotózkodott a világ egyik legjobb Dj-je Zamárdiban


Zamárdi - Steve Aioki, a világ egyik legjobb DJ-je rendesen odatette magát péntek este, a Balaton Sound közönsége akkora porfelhőt csinált, hogy a szaharai homokvihar ahhoz képest kutya füle.

Ám egyszer csak hatalmas mozgolódásra lettünk figyelmesek a VIP bejáratánál. Megjelent egy magas, vékony alak, fején hófehér törölköző, alóla kilógó hosszú haj. Körülötte pedig egyforma, Steve Aioki mintájú pólóban a slepp. Naná, hogy ő volt az.


Bér szerette volna kerülni a feltűnést, nem nagyon sikerült neki, és végül a közös fotókat is engedte, igaz, kizárlag lányokkal. Ekkor levette a fejéről a törölközőt és vágott egy grimaszt.


Egy grimaszra volt hajlandó és csak lányok mehettek a közelébe

A személyzetétől megtudtuk, Mr. Aioki nem tolja hajnalig az aftert, reggel nyolckor már továbbrepül a következő koncerthelyszínre. Egyébként nagyon élvezte a fellépést, jót bulizott a magyar közönséggel.


forrás: www.blikk.hu

 

ÍGY SZÁRÍTSD A HAJAD – TIPPEK ÉS TRÜKKÖK

 

Sokak számára érthetetlen, hogy egyesek miért tudnak minden áldott nap úgy kinézni, mintha épp abban a pillanatban léptek volna ki a fodrászüzletből. Minden egyes tincs a helyén, tökéletes a hajkorona. „Hm, genetika!”- legyintünk. Vagy ők már ismerik a következő trükköket!

Lehet, hogy a Te hajad is tökéletesen állna, csupán a hajszárítási módszereden kellene kicsit változtatnod? Ez rajtunk ne múljon, szemezgess a trükkök közül!

 

Így csináld, ha rövid

 

Szárítás előtt ne dörgöld szárazra, hanem inkább törölközővel itasd fel a hajról a vizet. Aztán szárítsd meg a hajad olyan 80 %-ig. Ilyenkor indulhat a formázás: egy durvább felületű lapos kefe is ideális a frizura belövéséhez, de egy körkefe is remek választás lehet. Ha megvan, hagyd „kihűlni” a hajad, csak ezután szabad még egyszer átfésülni vagy -borzolni a hajat. Ha kihagyod a kihűlési szakaszt, az egy igazi volumengyilkos lépés.

 

Ezt tedd, ha félhosszú

 

Szintén inkább nyomkodd ki a hajadból a nedvességet, ne borzold össze, ha nem szeretnéd, hogy szénakazal legyen belőle. Itt már szükséged lesz egy kis hajhabra. Egy teniszlabdányi mennyiséget oszlass el a hajadon, a tőtől a végek felé haladva. Szárítsd át a hajad, úgy, hogy egy picit még nedves legyen. Aztán fogj egy körkefét és formázd, ahogy szeretnéd.

Így cselekedj, ha hosszú

Ez a hosszúság igényli a legtöbb ápolást. Mosás után kényeztesd hajad valamilyen tápláló pakolással, ami biztos védelmet nyújt majd a szárítás okozta forróságtól. Ha ez megvan, egy törölköző segítségével tedd törölközőszárazzá hajad és egy durvább felületű kefével fésüld át. Majd jöhet a szárítás, egy kis fényességet kölcsönző spray és már kész is.

 

Apró trükkök…

 

…ha vékonyszálú a hajad

A szárítást a haj tövétől kezd, a formázást egy kisebb körkefével folytasd, könnyű lakkal fixáld, hagyd kihűlni és kiszáradni, majd az ujjaiddal igazítsd ki a tincseket.

 

…ha göndör a hajad

Használj kifejezetten a Te hajtípusodnak megfelelő termékeket. Ne dörzsöld törölközővel mosás után, itasd fel róla a nedvességet. Langyos levegővel szárítsd, jöhet a fixáló és a készre szárítás, végül egy kis hajfény, hogy tökéletes legyen.

 

… ha vastagszálú a hajad

Itt is csak speciálisan erre a hajtípusra készített termékeket használj, a hajhabot ki ne felejtsd! A körkefébe vastagabb tincseket tegyél, és így haladj a szárítással, lépésről lépésre. A végeket picit hajsütővassal tudod megigazítani, nehogy hamar kilógják magukat (már ha pont nem ez a cél). Ha rövid, ám vastagszálú a hajad, az ujjaiddal formázd frizurádat.

 

forrás: www.proaktivdirekt.com

 

Tudta ezeket a törölközőről?

 

Melyik a legjobb? Hogyan marad puha? Milyen színűt válasszon? Mindenre választ kaphat…

 

Mennyit vegyen?

Az ajánlott mennyiség a következő: 2 nagy törölköző, 2 kéztörlő, 2 arctörlő és, ha szeretnénk, 2 fürdőlepedő. Ez egy személyre ajánlott csomag.
A méretek:
fürdőlepedő: 100x150 cm
nagy törölköző: 70x125 cm
kéztörlő: 50x90 cm
arctörlő: 30x30 cm

  
Melyik a legjobb?

Az egyiptomi pamut a legjobb minőségű, ennek a legnagyobb a nedvszívó képessége. A kiváló tulajdonságokból következik, hogy ez a legdrágább is, de hosszú távú befektetésként megéri.
A supima pamut egy jó alternatívája lehet az egyiptominak, hiszen ez az anyag is nagyon puha és jó nedvszívó. Az ára azonban jóval kedvezőbb, mint a luxus kategóriásnak.
A kiskockás törölközők vékonyak és könnyűek, ezért ideálisak az utazásokhoz.
A standard törölközők szintetikus anyagból készülnek, ezért nem olyan jó nedvszívók, mint pamut társaik, viszont olcsók, színesek, ezért jó választás, ha gyakran cseréli a fürdőszobai kiegészítőt.

  

Milyen színűt és stílusút válasszon?

- Az egyszerű fehér a szállodai szobák kényemét és tisztaságát hozza otthonába.
- A mintás darab sima csempés fürdőben mutat jól. A virágmintás vagy pöttyös törölközőkkel vidékies eleganciát kölcsönözhet a helyiségnek.
-  Ha finom, lágy hatást szeretne elérni, válasszon olyan egyszínű törölközőt, ami harmonizál a csempe színével!
Karbantartás
Mindig mossa ki használat előtt!
Ne használjon öblítőt!
 Ne vasalja a törölközőt, mert veszít puhaságából és nedvszívó képességéből.
Szárítsa a friss levegőn a jó illatért!
Ha szárítógépben szárítja, extra puha lesz a törölköző.


forrás: www.lakaskultura.hu

 

Sári Évi egy szál törölközőben dolgozik 

 

Amióta viszont megszűntek a 3 betűs férfimagazinok, alaposan meg kell erőltetni a fantáziánkat kedvenc celebnőink idomaival kapcsolatban.

 

Ki gondolta volna, hogy színházba kell menni ahhoz, hogy órákon át legeltethessük szemeinket Sári Évi alulöltözött testén. Az énekes-színésznő ugyanis a Karinthy Színház, Gőzben című előadása alatt végig egy szál törölközőben játszik a színpadon.

– Sejtetünk csak, nem mutatunk meg mindent. Gőzfürdőben nyílván fürdőlepedőben van az ember. Fel kellett nőnöm a feladathoz – magyarázta a Évi a FEM3Café vendégeként, ahol azt is elmesélte, hogy mivel az énekléshez van szokva, ezért volt ami sokkal nagyobb kihívást jelentett, mint szexiskedni.

 

 Sári Évi egy szál törölközőben dolgozik 

 

– A próbafolyamatok alatt végig azt vártam mikor jön már az én dalom, ami aztán nem érkezett meg, mivel ez egy prózai darab végig. Remélem ettől függetlenül a közönség úgy érezte, hogy nekem ott a helyem ebben a darabban.

 

 Sári Évi egy szál törölközőben dolgozik 

 

A Gőzben című darabot egyébként nem csak Sári Évi teszi izgalmassá: Murányi Tünde például még az énekesnőnél is tovább megy a színpadon, és a szerep kedvéért még attól a bizonyos törölközőtől is megvált.

 

forrás: www.borsonline.hu